tisdag 12 juli 2016

Gärdsgårdsserie

Milstolpar i gärdsgårdsserien är en rätt informativ boktitel, om man synar närmare i sömmarna och sätter in i vissa sammanhang.

Dels anspelar den på diktsamlingen Ansiktet mot muren från förra årtusendet. Murar och gärdsgårdar är inhägnader, staket.

Och dels innehåller den associationer till upphovsmannens intresse för idrott, här närmast fotboll. Milstolpar => målstolpar. Gärdsgårdsserie igen är en benämning på de lägre eller lägsta divisionerna i ett seriesystem. Begreppets ursprung har en helt konkret bakgrund. Förr i tiden fanns det inte alltid fina fotbollsplaner i varje by och avkrok. Det hände ofta, att fotbollen tjongades omkring på gärden och ängar. Kärt barn har ofta minst två namn, en annan term är lingonserie.

Eftersom flera platsangivelser i Milstolpar i gärdsgårdsserien anknyter till ställen som Kaskö, Kristinestad och Närpes, handlar det på sätt och vis om geografiska gärdsgårdsserier i Finlands ortsystem. Också platser i Åbo passerar revy, till exempel Fäbodsgränden och åstranden.

Ja, Milstolpar i gärdsgårdsserien är de stora perspektiven i den lilla skalan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar